Klijanje semena

Posao oko klijanja semena je jednostavan, ne zahteva mnogo vremena, a redovnim korišćenjem klica ćete osetiti blagotvorno dejstvo na organizam. Klice su prava mala apoteka jer sadrže vitamine i minerale u čistom, prirodnom obliku, kakav nam jedino i odgovara. Zapravo, sadržaj vitamina u biljci doživljava svoj maksimum za vreme klijanja. Osim toga, seme sadrži enzime koji tokom klijanja razlažu belančevine, ugljene hidrate i masti na sastojke koje organizam mnogo lakše usvaja. U svakom slučaju, ukoliko želite da učinite nešto za svoje zdravlje, uvrstite u svoju ishranu i klice.
 


Način pripreme: u čistu teglu staviti oprano seme. Napuniti teglu do polovine vodom (po mogućnosti filtriranom) a zatim teglu povezati gazom. Ostaviti seme da bubri preko noći. Sutradan ocediti vodu kroz gazu (ne skidati gazu sa tegle) i ostaviti teglu na sobnoj temperaturi ne previše izloženo svetlosti. Seme je potrebno ispirati 2 puta u toku dana (ponekad i češće ako je vrlo toplo) najbolje ujutro i uveče da bi bilo uvek vlažno. Ispiranje se vrši na taj način što se sipa voda kroz gazu, malo promeša a zatim voda dobro ocedi. Ovaj postupak ponavljati dok se ne razviju klice odgovarajuće veličine (2-3cm).
Klice se čuvaju u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli.

Važno:
Nemojte se iznenaditi ili obeshrabriti ako vam klijanje ne uspe uvek. U najboljem slučaju može se desiti da vam ne proklija svako zrno. Ponekad se dešava da ni jedno zrno ne klija već počinje da truli. Ovo se najčešće događa ako je seme previše staro(u našem slučaju nemoguće, jer svaku sezonu imamo sveže seme proizvodeno na našim njivama) i ukoliko je previše suvo ili vlažno tokom klijanja. Na uslove klijanja možete uticati, pa zato povedite računa da seme uvek bude vlažno, ali ipak dobro oceđeno!

Upotreba:
Klice možete jesti sirove tako što ih dodate u salatu, sendvič, čorbu, musli, izmiksate sa voćem ili povrćem.

Prijatno !
Comments